Arno van Zwam

Toen ik begon als keeperstrainer bij de jeugd van Fortuna Sittard dacht ik dat het om mij als trainer ging. Ik gaf de oefeningen die ik zelf als keeper fijn vond, want zo heb ik het ook geleerd van mijn keeperstrainer. Al snel kreeg ik in de gaten dat het niet om mij als trainer ging, maar juist om de keeper(s) die ik trainde.
 


​“TRAINING GEVEN IS VOOR MIJ NIETS ANDERS DAN HET BESTE NAAR BOVEN HALEN BIJ ELK INDIVIDU!”
 


In de 25 jaar die ik nu training heb mogen geven heb ik het meeste geleerd van de keepers zelf!! Of het nu om Tim Krul ging of om Harm Schellekens, of het nu Jasper Cillessen was of Jennifer Vreugdehil…elke keeper/ keepster die ik heb getraind heeft mij ontwikkeld tot de keeperstrainer die ik nu ben. Zij hebben mij geleerd dat elk individu anders is en elke keeper een andere aanpak verdient. Zowel in de omgang als in het aanbieden van trainingsoefeningen.Betekent het dan dat je niet dezelfde oefeningen kunt geven aan de verschillende keepers? Natuurlijk wel!! Maar je moet er wel rekening mee houden dat elke keeper verschillend is. Je persoonlijke aandacht zal anders zijn en ook je coachmomenten kunnen verschillend zijn tussen de ene en de andere keeper. En dat in één oefening!
 

KeepTotal is een tool waarbij we via methodische stappen (opbouw in de oefeningen) en rekening houdend met de leeftijd specifieke kenmerken van de keepers, oefenstof kunnen aanbieden. Oefenstof waarbij de techniek centraal staat bij de jongste jeugd, oefenstof die we halen uit wedstrijdsituaties bij de oudere jeugd. Oefenstof die uitdagend, vernieuwend, afwisselend en zeker plezierig is. Oefenstof waarbij we het beste naar boven halen bij elk individu.
 

- Arno van Zwam